Heby

"För hennes eget bästa"

Det var för kvinnans egen säkerhet som låset sattes på dörren. Alternativet hade varit att hon skulle fått flytta från hemorten och behöva leva på institution. Det säger förmyndaren till den psykiskt funktionshindrade kvinna i Heby som i fyra års tid inte haft nycklarna till sin egen lägenhet.

Låset på dörren var en säkerhetsgåtgärd säger förmyndaren till den psykiskt funktionshindrade kvinna i Heby som i fyra års tid inte kunde komma och gå i sitt eget hem som hon själv ville.

Förmyndaren vill inte själv uttala sig i radio men säger till radio Uppland att, kvinnan behöver regelbundna tider för sin egen hälsas skull och lösningen med personlig assistens dygnet runt hade vuxit fram gemensamt mellan anhöriga, kommunen och honom själv.

I ett yttrande till länsstyrelsen hänvisar han till att frihetsinskränkningar enligt nödrätten, får göras vid fara för liv och hälsa. Han säger också att alternativet hade varit att kvinnan skickats från hemorten till en institution där hon inte vill bo.

Efter länsstyrelsens beslut att ta bort låset, och kvinnan har kommit och gått som hon velat, har hon mått sämre och fått allvarliga problem med hälsan, enligt förmyndaren.

Anmälan om missförhållanden i vården av kvinnan gjordes i höstas av en ny personlig assistent. Och länsstyrelsen som uttrett anmälan är mycket kritisk.

I sin anmälan skriver länsstyrelsen att ”kvinnan har inte kunnat lämna sin lägenhet när hon själv önskat, hon har inte kunnat använda sin telefon och hennes kläder har varit inlåsta”

Inga av dessa personliga inskränkningar av den personnliga friheten är förenliga med regeringsformen eller LSS skriver länsstyrelsen in sitt beslut.

Länsstyrelsen har begärt att få veta hur beslutet har fattats och en redovisning från kommunen om hur liknande fall inte ska kunna ske i fortsätnningne.

– LSS är en rättighetslagstiftning och det stöd som formas mest utifrån den enskilda personens behov, så det är naturligtvis inte förenligt med att låsa in någon, säger Maria Knight.

Sedan anmälan har kommunen försökt hitta en lösning, men ännu inte lyckats säger Margareta Elmersjö, chef vård och omsorgsförvaltningen.

– Vi är många som haft ett stort engagemang för att få en lösning på det här. Det handlar om en gravt handikappad person som inte kan se till sina egna behov. Tillsammans med sociala nämnden ska vi nu begrunda länsstyrelsens kritik och se hur vi ska svara och leva upp till de regler som finns, säger hon.

Och ordföranden i nämnden, Leif Nilsson vänsterpartist avvaktar den utredning som kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista