Förvirring kring Fyrisfestival

Det är fortfarande oklart om det blir någon Fyrisfestival i Uppsala i sommar. Uppsala kommun, vars inställning är avgörande i frågan, har ännu inte kommit in med sitt yttrande. Och politiker och tjänstemän har helt olika syn på vad som är kommunens uppfattning.
Det råder stor förvirring om kommunens inställning till att ha en festival i Uppsala under skolavslutningshelgen i juni, som det varit tidigare somrar. Gatu- och trafikchefen Jan Graffner uttalade sig för några veckor sen mycket kritiskt mot att tillstyrka ett arrangemang men säger nu att kommunen trots allt tänker säga ja. Så här sa han i Upplandsnytt den 6:e mars: - Jag är tveksam, det har varit konkurser med två olika bolag, men det är samma personer som stått bakom det och nu är det samma personer igen. - Ser du dom här personerna som förbrukade i sammanhanget? - Man har iallafall inte skaffat sig några plustecken som gör att vi hälsar en fyrisfestival med glädje, det måste jag säga.. Men nu, några veckor senare, säger Jan Graffner så här om samma ansökningar: - De är behandlade i vanlig ordning och kommunen kommer att under särskilda och vissa villkor att tillstyrka. Bland annat är det det att en mindre del av stadskärnan än tidigare blir avspärrad under festivalen som gör att Graffner menar att kommunen kan säga ja. Graffner säger att han förankrat sin ståndpunkt i den politiska nämnd som styr hans förvaltning, gatu- och trafiknämnden. Men nämndens ordförande, socialdemokraten Hilde Klasson, säger tvärtom att nämnden tydligt protesterat mot en festival; - Nämnden har tre gånger haft uppe frågan som en informationspunkt och samtliga gånger har nämnden tyckt att nackdelarna övervägt. Dessutom finns det ekonomiska risker för Gatu- och trafik nämnden som vi inte bör ta i det dagens ekonomiska läge. För mig innebär det att vi politiskt har uttalat att vi inte ska ha en festival. Jag kommer att ta kontakt med kontoret och fråga på vilka grunder man har tagit det här beslutet. - Kommer det att bli någon Fyrisfestival? - Ja det återstår väl att se. eftersom den här frågan valsat fram och tillbaks så kan den väl fortsätta att valsa ett tag till. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".