Vallöfte om papperskorgar bortprioriterat

Att stå vid en papperskorg och kunna se till nästa. Det skulle vara en verklighet nu när våren har kommit. Det lovade i alla fall politikerna före valet för att få skräpiga Uppsala att se lite renare ut. Men än i dag ser det ut så här i buskarna vid S:t Olofsgatan.
Papper, flaskor, snusdosor, pappersmuggar ja listan på vad som ligger och skräpar i Uppsala kan göras nästan hur lång som helst. Till slut tröttnade chefen för Svensk Handel i Uppland Meta Troell och inför valet förra året beslöt hon sig för att sätta press på politikerna. I en hel dag gick hon runt och samlade ihop 125 liter skräp från gatorna i Uppsala. Under ett möte med politikerna i näringslivetshus slängde hon upp alla skit på ett bord. Då lovade hela kommunledningen med Lena Hartwig i spetsen att det till våren skulle finnas så många papperskorgar och askkoppar att när man stog vid en skulle man kunna se till nästa. Men Lena Hartwig kan knappast sägas ha hållit sitt löfte från före valet om tillräckligt många papperskorgar. Liksom resten av uppsalapolitikerna säger kommunalrådet att fler papperskorgar är på gång att sättas upp men beslut som har fattats gäller endast nya soptunnor i anslutning till busshållplatserna. Så Uppsalaborna lär få fortsätta leva med smutsiga gator och torg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".