Få viltolyckor i Uppland

Viltolyckorna minskar i Uppland. Till skillnad från landet i stort, där antalet viltolyckor istället ökat.
- Minskningen av viltolyckor i länet hänger ihop med en nedgång i de uppländska rådjurs- och älgstammarna, säger Stig Bergström, Nationella viltolycksrådet och länsansvarig för Svenska jägarförbundet i Uppsala län.  

Han anser att det inte är bra om viltstammen minskar för mycket.

- Lagom är bäst, för alla parter. Men det är ju en kraftig nedgång under de senaste åren, säger Stig Bergström med avseende på älg- och rådjursstammen. Detta visar sig i årets viltolyckssstatistk.

- I jämförelse mellan de fem första månaderna 2008 och samma period 2007, så är det en nedgång i viltolyckor både för älg och rådjur. När det gäller rådjur är det inte så stor fara för själva bilföraren, men däremot så kan det ju förorsaka en trafikolycka i samband med mötande trafik, säger Stig Bergström.

I Sverige rapporteras i snitt 34 000 viltolyckor per år, varav 1 500 rapporteras i Uppland. Under första halvårsperioden gick viltolyckorna i landet upp med över två tusen fall, jämfört med motsvarande period i fjol, en uppgång på nio procent. Men i Uppland har det under denna tidsperiod varit 51 viltolyckor mindre, en nedgång på nio procent. Merparten av viltolyckorna sker med rådjur. Och enligt Stig Bergström beror de minskade viltolyckorna i länet just på den minskande rådjursstammen i Uppland.

- En anledning är väl att det har minskat med rådjuren totalt. Bland annat på grund av att det finns räv och lodjur som är predatorer. Lodjuren har ökat markant och med den lilla avskjutningen som är, så kommer de att öka ännu mer.

Lari Honkanen                                      lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista