Uppsala

Familj överklagar morddom

Familjen till den 26-åriga kvinnan som på nyårsdagens morgon dödades av sin man, överklagar domen till högsta domstolen. I går skickade advokaten in en prövningsansökan till Högsta domstolen.

Kvinnans man dömdes i tingsrätten för mord till livstidsfängelse, men hovrätten sänkte straffet till 10 år. Enligt ny praxis, som infördes 2007 döms bara de riktigt grova brotten, där extra mycket våld och ett utdraget lidande förekommit, till livstid. Men den dödade kvinnans mor och systrar menar att flera faktorer pekar just på att så var fallet. Mammans och systrarnas advokat skickade i går en prövningsansökan till högsta domstolen.

De skäl till att skärpa straffet till livstid är bland annat att kvinnans man dödade henne hemma i lägenheten, där även deras gemensamma barn och styvbarn befann sig, att hon, eftersom hon var kvinna var fysiskt underlägsen mannen och att han ströp henne under ett utdraget förlopp så att hon upplevde dödsångest.

Den morddömde mannen och hans advokat har idag beslutat att inte överklaga hovrättsdomen.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista