Senare vändning på arbetsmarknaden

Inte förrän nästa år kommer sysselsättningen på arbetsmarknaden i länet öka. Tidigare spåddes uppgången komma redan till hösten. En av orsakerna kan vara Irakkriget.
-Vi trodde ju att den negativa trenden inte skulle pågå så länge, men det visar sig tyvärr att så är det, säger Stefan Tjärnback, arbetsmarknadsanalytiker på länsarbetsnämnden. Osäkerhet i världsekonomi inför och under Irakkriget är en av orsakerna som bidrar till att den förväntade uppgången nu till hösten istället kommer först hösten 2004 enligt Länsarbetsnämndens nya halvårsprognos. Störst ökning förväntas inom industri, bygg, handel och privat vård. Personliga tjänster såsom, hotell och resebranschen, kommer att minska. Den offentliga vården och omsorgen samt finans och uppdrag tros ligga på samma nivå som idag. Till länets fördelar hör bland annat den rådande befolkningsökningen och god tillgång till välutbildad arbetskraft genom universiteten. Nackdelarna är en könssegregerad arbetsmarknad och brist på arbetskraft inom vissa områden. Den bristen ska åtgärdas med information. -Vi försöker informare så mycket som möjligt, till gymnasieskolor till exempel, säger Stefan Tjärnback. Kontakta reportern: Daniel Thunberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".