Sämre underhåll i skolor när kommunen sparar

När Uppsala kommun nu drar åt svångremmen för att täcka ett stort underskott är det inte bara antalet lärare som förändras. Underhållet av skol- och förskolelokaler i Uppsala blir också sämre.
Fastighetsnämnden föreslås dra ner på underhållet med drygt fyra miljoner kronor, tros att man egentligen inte tycker att det här är någon bra idé. -Det kommer kanske att på längre sikt leda till ett ökat akut underhåll, säger ekonomichefen Göran Olsson, som inte är nöjd med förslaget. Men något alternativ ser man inte idag. Efter alla besparingförslagen väntas Uppsala kommun nu gå back med 284 miljoner kronor i år istället för drygt 400. De största neddragningarna väntas inom skolan, vård av äldre och funktionshindrade. En nämnd som ändå räknar med att gå 144 miljoner kronor back. Räddnings- och beredskapsnämnden får inte heller ihop budgeten i år. Dels menar brandchefen Tommy Ekstrand att man inte hinner, dels skulle konsekvenserna bli så stora att man vill undvika det så länge man kan. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".