Extraförstärkning under valborgsfirandet

Socialjouren i Uppsala förstärker bemanningen under Valborgsdygnet med 10 extra socialsekreterare. Polisen räknar med mycket ungdomsfylla.
Björn Andersson, chef på socialjouren, räknar med mycket ungdomsfylla. Både socialjouren och polisen rustar inför Valborgsfirandet. Men det som för dom allra flesta är en fest slutar för en del med mycket tragiska inslag när det dricks för mycket alkohol. Tendensen de senaste åren är att alkoholbruket går allt lägre ner i åldrarna. - Förra året fick vi ta om hand två trettonåringar, säger han till Upplandsnytt. Normalt under en helg arbetar två socialsekreterare men under valborg är 12 socialsekreterare i tjänst från klockan åtta på morgon fram till klockan fyra morgonen därpå. Dessutom finns ett stort antal socialarbetare och fritisledare ute på fältet. Björn Andersson anser att det är mycket viktigt att vuxna människor tar sitt ansvar och går ut och träffar ungdomarna. - Det är en myt att ungdomar inte vill att vuxna ska finnas ute. Vi som jobbar med detta hör ofta tvärtom att man känner sig trygg. 70 poliser är i tjänst i Uppsala under valborgsfirandet. Det är mer än 50 mer än under en vanlig lönehelg. Och en taktik som har visat sig fungera är att tidigt på dan helt enkelt gå in och ta spriten från ungdomarna och hälla ut den. Men Björn Andersson räknar inte med en lugn Valborg för det. - Det kommer vara mycket ungdomsfylla men det viktigaste är att vi finns därute och tar vårt ansvar och inte lämnar över staden till ungdomarna. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".