Valborgslediga elever motverkar alkoholpolitik

Trots att kommunen gått ut med direktiv att grundskolorna i Uppsala ska ha särskild beredskap under valborg så får mellanstadieeleverna på Järlåsa och Vänge skola vara lediga hela dagen.
Flera undersökningar pekar på att allt fler yngre berusar sig, och nu får den utlovade ledigheten på grundskolorna socialdemokraten Staffan Yngve att rasa. - Förr tyckte man att det här bara var en högstadieproblematik, men det har visat sig att de här problemen med att dricka öl och berusa sig finns även bland tio till 12 åringar, dvs de som går i de högre mellanstadieklasserna. Fotbollar och hopprep dominerar under rasten på Vänge skolas grusplan. Malin Darberg i klass 6 D ser förstås fram emot att vara helledig på valborg, men att festa - det vill säga åka in till Uppsala och dricka alkohol är inget som hon har planerat. - Jag tror inte att vi fester så himla mycket i den här åldern, jag tror att det är mer åttan - när man är lite äldre. - Är det många härifrån som åker in till Uppsala? - Några tror jag, jag vet inte riktigt. Undersökningar som gjorts, även i Vänge skola, visar att alkoholen kryper längre ner i åldrarna. Flera elever i sexan säger att dom har druckit alkohol. Och eftersom det blivit en allt vanligare syn att barn syns berusade säger kommenderingschef Siv Forsberg till Upplandsnytt att det förstås hade varit bättre om Järlåsa och Vänge skola inte hade låtit sina elever vara lediga på Valborg. Rektor Holger Israelsson på Vänge skola säger att det gjordes en bedömning att eleverna är så pass unga och att eftersom skolan ligger en bra bit utanför Uppsala så är risken liten att dom skulle ta sig in till Uppsala under dan. - Sedan så kom det efter det ett direktiv från vår grundskolechef att vi skulle ha barnen i skolan och då hade vi redan fattat det här beslutet. I framtiden ska vi naturligtvis följa de direktiven som kommer från centralt håll.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".