Östhammar

Forsmark släpar efter

Forsmarks kärnkraftverk har inte fört in de förändringar som gjorts på anläggningen i sin säkerhetsredovisning. Nu undrar Strålsäkerhetsmyndigheten om det kan finnas fler förändringar på Forskmark som inte är redovisade.

– Det fanns en anläggningsändring gjord som inte var införd i säkerhetsredovisningen. Eftersom det fanns en exempel på att man släpat efter från det att man gjort ändringen, till det att den blev införd, så vill vi se, finns det fler ändringar som inte är redovisade, säger Lars Skånberg, enhetschef, Strålsäkerhetsmyndigheten, som efter incidenterna våren 2006 har genomfört särskilda inspektioner på Forsmark.

På kärnanläggningar görs ständigt förändringar - det byggs om, byts ut delar som slits ut och så vidare. De förändringarna ska finnas med i anläggingens säkerhetsredovisning. Och det inte gjorts på Forsmark. Och att hålla redovisningen uppdaterad, har blivit allt viktigare enligt myndigheten.

– Kortsiktigt får det inga konsekvenser men om man inte successivt uppdaterar så kan man över tid tappa möjligheten att ha en samlad bild över hur anläggningen ser ut. Och i sin förlängning kan det innebära att man inte har en korrekt grund för att göra ytterligare förändringar i anläggningen, säger han.

Claes -Inge Andersson, informationschef på Forsmark, säger att det kan finnas vissa brister, som framför allt beror på att de inte hunnit med. Anläggningen har enligt honom, redovisat på ett bra sätt men ska nu åtgärda bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista