Uppsala

Kritik efter kraxande kajor

I över fem år har boende i Nåntuna söder om Uppsala klagat på horderna av kajor som flyger omkring i området men ännu har kommunen inte gjort något.

– Nu på sommaren är det ganska lugnt, men inför hösten kommer problemen igen. Man vaknar tre fyra gånger per natt, säger, Olof Linton, ordförande i Nåntuna södra byalag.

Mängder av kajor slår sig ner i Nåntuna södra, och lever som kajor brukar göra, rövare med mycket skrik och skrän. Å enligt de boende har det blivit värre i takt med att slånbärsbuskarna vuxit sig stora. Men oljudet är inte allt.

– De skiter ner ganska friskt och vi har flera lekplatser med träd som hemsöks av de här, säger han.

I flera år har de boende försökt få kommunen att göra något. Ett tiotal brev har skickats men kommunen har enligt föreningen bara hört av sig ett par gånger. Kommunen har erbjudit sig att sätta upp falska fåglar i buskarna för att skrämma kajorna på flykten, en lösning föreningen inte tror på.

– Om vi sätter upp en ljudskrämma här så flyttar de till Bergsbrunna och sätter man upp en där så kanske de kommer tillbaka till Nåntuna eller Vilan eller annanstans, tror han.

Senast föreslog kommunen att kajorna skulle skjutas ner. Något som mest mötts med skepsis i föreningen. Här vill man hellre se att slånbärsbuskarna helt enkelt skärs ner. Och överlag är man kritisk till kommunens agerande.

– Jag är inte särskilt imponerad, utan skulle vilja se mer krafttag, säger Olof Linton, som inte ger upp.

– Jag tänkte påbörja skriverierna om det här. Kampen går vidare.

Justitieombudsmannen, JO har kritiserat Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd för att inte ha svarat och fattat beslut, när de boende för ett par år sedan klagade på kajorna och nämnden fick också kritik för att hela saken dragit ut på tiden.

Vi har försökt nå ansvarig tjänsteman på Uppsala kommun, men inte lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista