Uppsala

Inga pengar till musikskolan

Trots långa kötider till den kommunala musikskolan i Uppsala, blir det inga pengar. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Istället för att skjuta till 4,5 miljoner och få bort kön ska man nu försöka fundera ut andra lösningar, som inte får kosta.

– Vi har en av landets bästa musikskolor och det är inte så väldigt lätt att göra förändringar som inte skulle minska den kvalitén. Nu har vi fått ett uppdrag som innebär att vi ska behålla kvalitén och vi ska ändå försöka minska köerna. Och det kommer inte att vara så lätt eftersom vi inte får mer pengar.

Mer än 1.000 barn och ungdomar i Uppsala kommun står i kö för att få spela eller sjunga inom den kommunala musikskolan, där avgifterna är subventionerade. Enskild undervisning kostar 1200 kronor per termin, undervisning i grupp 650 kronor och maxtaxa på 2100 kronor för flerbarnsfamiljer. Studieförbundens avgifter är högre, vilket gör att barn som inte får plats i kommunala musikskolan kanske inte får någon musikundervisning alls.

Kötiden till den kommunala musikskolan uppgår till fyra år, vilket är den längsta kötiden i Mellansverige.

Men några konkreta förslag på hur man kortar kön utan att skjuta till mer pengar finns inte.

Ett tidigare förslag var att minska administrationen, men efter flera års nedskärningar finns nu inte så mycket mer att skära ner, menar rektorn för musikskolan Kaj Anderberg.

Ett annat förslag är att samarbeta med studieförbunden.

– En idé som vi kommer att testa är att vi kommer att höra oss för med studieförbunden om de är intresserade att samverka till en bra lösning. Det finns en idé att de som står i kö får testa olika instrument för att se om det är det instrumentet man köar till som man vill spela, säger Cecilia Forss, (m). 

Men förslagen döms genast ut av musikskolans rektor, Kaj Anderberg.

– Det är ju ingen lösning, det är ju bara kortsiktigt. Så fort vi väcker ett intresse så har vi inte resurser att följa upp det. Det enda som hjälper här är att man börjar omprioritera, för att vi behöver mer resurser för att det ska bli någon förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista