Uppsala

Särskolebarn åter i kläm

Med mindre än en vecka kvar till skolstart ser Valsätraskolan i Uppsala fortfarande ut som en byggarbetsplats. Och det är särskolebarnen som återigen kommer i kläm.

-  Just nu pågår en febril verksamhet från hantverkare och skolans egen personal. Det som inte hinner bli färdigt är en avdelning som tillhör särskolan och eleverna i årskurs 1, 2, 3, 4, 5, 6, säger Thomas Rylander, rektor för Valsätraskolan.

Skolans administratör Inge Johnsson tycker att allt är rätt rörigt på skolan just nu:

- Särskolan för de mindre barnen får inte flytta in, de får låna det som sen blir skolbibliotek och rektor Thomas rum.

Ska de sitta inne hos rektorn?

- Ja, men rektorn kommer att sitta någon annanstans. Det är en stor byggarbetsplats, men man har hållit på hela sommaren och vi hoppas på att det åtminstone är nästan färdigt när skolan börjar nästa vecka.

Har du fått samtal från oroliga föräldrar?

- Nej, jag har inte fått så många, men det beror mest på att det inte har går att ringa till skolan. Det finns en expedition, men telefon och datoruppkoppling är inte klara än, så jag lånar av vår skolpsykolog, som kan sitta hemma och jobba.

Barbro Eriksson sitter i möte tillsammans med de andra särskolelärarna mitt i byggarbetsplatsen:

- Vi ska formulera ett brev som ska skickas hem. Vi har ännu inte tänkt ut vad vi ska skriva, men litegrann måste vi ju berätta hur det är.

Gunnar Rutqvist tycker att alla turerna kring omflyttningen av särskoleeleverna först från Bäcklösaskolan till Valsätra och sen senare i höst till nya lokaler inne på Valsätraskolan är dåligt genomtänkta:

- Jag tycker att det är mycket märkligt, hela den här processen, att en hel grundskola ska flytta för att ge plats åt 30 elever, en friskola med 30 elever. Jag tycker vi kunde ha varit kvar och friskolan kunde fått vänta eller man kunde ha ordnat andra lokaler, tillfälliga, baracker åt dem så länge då.

Men Dick Larsson på Fastighetskontoret tycker inte att särskoleeleverna kommit i kläm:

- Vi tycker kanske inte att de har kommit i kläm. Deras lokaler kommer inte att vara färdiga i skolstart, men de får lokaler inne i skolan, några meter ifrån sina ordinarie lokaler som snart blir i ordningställda.

Det kommer ju att borras och låta en del i skolan i sex veckor framåt, kunde man inte ha tänkt på det här tidigare?

- Företaget som fick det här jobbet gick i konkurs, så därför fick vi ta in ett nytt företag och jobbar in i det sista för att få det här färdigt, säger Dick Larsson, fastighetsutvecklare på Fastighetskontoret i Uppsala.

monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista