SAS skär ner

De många årens neddragningar inom SAS-koncernen fortsätter.  Det stod klart under torsdagen då när SAS meddelade att ytterligare 500 personer måste lämna företaget. Hur neddragningarna slår mot de anställda i Uppland blir klart först om ett par månader

– Det bolag som kommer att drabbas hårdast är Spanair. Här i Skandinavien kommer vi att diskutera med fackföreningar och välja de delar som ska reduceras här, säger säger Bertil Ternert, informationschef inom SAS-koncernen.

Kan Sverige komma att undantas?

– Nej.

Kommer vissa grupper att kunna undantas, piloter, kabinpersonal?

– Nej, tyvärr kommer alla att drabbas av det här.

Ja, det är det höga oljepriset och den ökade konkurrensen från andra flygbolag som gör att SAS koncernen fortsätter att gå med förlust. Efter nyår ställdes 11 plan på marken, i dag kom besked om ytterligare 7 plan i Skandinavien. Spanair i Spanien kommer att drabbas hårdast, där ställs 15 plan. Totalt kommer över 30 plan av SAS koncernens 300 att ställas på marken.

I dag meddelades det också att ytterligare 500 personer kommer få lämna SAS, vilket innebär att man nu är uppe i över 2000 personer som, genom antingen naturliga avgångar eller uppsägningar kommer att lämna SAS.

Sven Cahier, ordförande i Unionen, SAS tjänstemannaförening, som organiserar de flesta SAS anställda är inte förvånad över ytterligare nedskärningar.

– Vi  har varit i en ständig kris i många år. Det här är inte förvånande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista