Kalabalik i Gamla Uppsala

Under gårdagens och nattens valborgsfirande omhändertog polisen ett åttiotal personer för fylleri - ett fyrtiotal ungdomar har också omhändertagits. Vid midnatt blev det kalabalik i Gamla Uppsala när cirka 500 ungdomar samlades vid kasen, efter att de vuxna gått hem.
Socialjouren och polisen fick koncentrera alla sina resurser dit säger Björn Andersson, chef på socialjouren, - Det var ett allmänt fylleslag, det var mängder med ungdomar i 14, 15, 16 - årsåldern som var jätteberusade och som inte kunde ta vara på sig själv. En del blev liggandes i mörkret, många kom fram och bad oss ta hand om dem. Ungefär en 30-35 stycken fick vi ta hand om. Enligt Björn Andersson var det så rörigt att det inte gick att dokumentera alla utan socialjouren fick helt enkelt samla ihop de fulla ungdomarna och skjutsa hem dom. Både polisen och socialjouren hade många extra personer inne i går. Under natten jobbade 12 socialsekreterare tillsammans med 70 poliser - 50 fler än under en lönehelg. Och som vanligt behövdes det, även om de allra flesta valborgsfirare mest hade roligt. Uppsalapolisen tog in ett 80-tal personer för fylleri. En person är anhållen, misstänkt för att ha spräckt ögonbrynet på en annan med en flaska. Flera andra misshandlesnmälningar har också kommit in, men ingen ska ha skadats allvarligt. I Norrtälje har polisen tagit in omkring fem personer för fylleri. När det gäller personer runder 18 år så har socialjoren omhändertagit ett 40-tal och ytterligare ett trettiotal fick man skicka hem från kalabaliken i Gamla Uppsala, dit alltså både polisen och socialjour fick koncentrara alla sina resurser vid midnatt. I övrigt beskriver Björn Andersson årets valborg som normal, något lugnare än förra årets. Och positivt är att de flesta de omhändertagit varit över 15 år. Ett par trettonåringar, men inga elva- eller tolvåringar. - Det som också är positivt är att det varit väldigt mycket vuxna ute och rört sig i de här miljöerna. Det tror jag har haft en avgörande betydelse plus att polisen gjorde ett antal insatser där de tog hand om alkohol och hällde ut. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".