Landshövding Anders Björck framför Uppsala slott.
Uppsala

Landshövdingen i hyrestvist

Länsstyrelsen med landshövding Anders Björck och statens fastighetsverk är återigen i luven på varann. Den här gången handlar det om den nya hyran för landshövdingens bostad och representationsvåning på Slottet.

Hyreshöjningen är oskälig. Det säger en tjänsteman på länsstyrelsen, om att statens fastighetsverk vill höja hyran för landshövdingens bostad och representationsvåning i Slottet i uppsala. Och länsstyrelsen har därför sagt upp avtalet och till och med vänt sig till hyresnämnden för att eventuellt få hjälp med medling i förhandlingarna.

Men det finns inget märkligt eller oskäligt med hyran på slottet, säger Jörgen Hammarstedt på Statens fastighetsverk.

– När vi har jämfört med likvärdiga lokaler så har vi funnit att hyran för länsstyrelsen på Uppsala slott har släpat efter.

Det här är bara en av flera duster som Anders Björck och länsstyrelsen haft med statens fastighetsverk. För tre år sen störde renoveringar landshövdingen som begärde kompensation och passade dessutom på att säga att statens fastighetsverk sköttes oprofessionellt och borde läggas ner.

Nu vill Anders Björck inte uttala sig i radio, varken om själva hyreshöjningen eller om relationen till Statens fastighetsverk. Men han säger att hyrestvister med verket inte är ovanliga. Och tjänstemännen vill inte störa de förhandlingar som pågår, genom att uttala sig i media.

På motståndarsidan däremot, säger Jörgen Hammarstedt, att det är tråkigt med bråken.

– Det tycker jag är tråkigt. Det är det enda residenset av de jag ansvarar för där vi har de här problemen. Det är nog en fråga att ställa till landshövdingen varför det är så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista