Östhammar

Brister i betygsättning i Östhammar

Skolorna i Östhammars kommun är inte tillräckligt bra på att sätta betyg. Kommunen kan nu komma att anställa en person för att arbeta med de frågorna

– Det är en svår bit det där med betygssättning, men det är en viktig fråga. Det är ju en rättvisefråga, säger Lennart Owenius (m), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hur kommer det sig att ni inte är tillräckligt bra på det då?

– Hur det kommer sig, ja. Det är väl så att det växer upp olika kulturer i olika kommuner och delar av kommuner.

Enligt Östhammars kommun så hittade Skolverket brister på alla betygssättande skolor i Östhammar när de gjorde sin stora inspektion i våras. Rapporten är inte klar, men skolverket och kommunen har haft kontakt flera gånger sedan i våras.

Det finns stora skillnader mellan elevers betyg i och deras resultat på nationella proven i matematik och det saknas en diskussion mellan skolor så att betygsbedömningarna blir lika.

Nu föreslår barn- och utbildningschefen att kommunen ska anställa en person som ska jobba med att förbättra det här. De ansvariga politikerna har inte tagit ställning än.

– Själv tycker jag att vi måste ta fram pengar till det, men så enkelt är det ju inte i vår demokrati, utan vi måste se om vi har pengarna, eller ta dem från något annat, säger Lennart Owenius.


Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista