ramsta

Lättare att bygga i Ramsta

Snart kan det bli lättare att bygga i anslutning till Ramsta utanför Uppsala. Orsaken är att kommunen planerar att släppa på två av de områden som hittills varit reserverade för en eventuell framtida järnväg mellan Uppsala och Enköping.

- Med tre olika reservat hindrar man annan utveckling i lite för hög grad, säger Göran Carlén vid Uppsala kommun

En järnväg mellan Uppsala och Enköping är något som politikerna här gärna vill ha, men som än så länge ser ut att ligga långt fram i tiden, tidigast efter 2020 som det ser ut nu säger Göran Carlén. Men för att den ska kunna byggas utan större problem har uppsala kommun sedan tidigare beslutat att hindra bebyggelse längs den eventuella framtida järnvägens sträckning. Kring ramsta har det funnits tre olika reservat för olika sträckningar, men för att inte stoppa utbyggnad i onödan så väntas Uppsala kommun nu ta bort de två nordliga reservaten. Det gör att det kan bli lättare att bygga ut kring Ramsta samhälle, men det betyder också att för de som bor längs det södra reservatet så ökar sannolikheten att de får en järnväg nästgårds.

- De som har hus längs den gamla banvallen där reservatet kvarstår, från Skärfälten och sydväst mot Enköping för dem innebär det ju att det finns ett entydigt reservat och det ligger vi vår dörr. Det betyder inte så mycket för vad de kan göra på sin tomt, men det finns ju en oro för bland annat järnvägsbuller i framtiden, säger Göran Carlén.

På måndagskvällen (18/8) har kommunen ett informationsmöte i Ramsta om förändringen.


Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista