Utbildningsnivån bland Östhammars förskolepersonal kritiseras.
Östhammar

Anställda i förskolan saknar utbildning

Hälften av de anställda i förskolan i Östhammars kommun saknar högskoleutbildning. Det är något som Skolverket pekat på under sin inspektion av kommunen.

Kommunen inleder nu en diskussion om hur utbildningsnivån ska kunna höjas.

-Det här är en viktig fråga. I förskolan ska man ju lägga grunderna så att man fungerar bra i skolan. Det är viktigt att det blir pedagogiskt rätt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lennart Owenius.

Bland dem som tar hand om barnen på dagis i Östhammars kommun är det idag hälften som är förskollärare - resten saknar högskoleutbildning - och på fritids är det mindre än hälften som är förskollärare eller fritidspedagoger.

Det här är något som kommunen blivit uppmärksam på i samband med Skolverkets stora inspektion under våren. Rapporten från inspektionen är inte klar än, men trots det har kommunen påbörjat en diskussion om hur de ska kunna höja utbildningsnivån.

Ett första förslag har tagits fram från tjänstemännen - det går ut på att 70 procent av personalen i förskolan och alla på fritids skulle få högskoleutbildning - genom att de studerar samtidigt som de jobbar deltid. Det skulle kosta kommunen mellan 10 och 20 miljoner på ett antal års sikt.

Politikerna har inte diskuterat frågan än, Lennart Owenius moderat och ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger så här.

-Man skulle ju kunna tänka sig att vi gör så här. Men då måste man ha pengarna.

Har ni det?

-Nej, så det här måste vi diskutera.

Lisa Helgesson                                               lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista