Rektorer anklagar politiker för svek

Uppsala kommuns politiker tar inte sitt ansvar och har svikit rektorerna. Det tycker rektorernas fackförbund, Skolledarna.
- Jag tycker att politikerna inte tar sitt ansvar helt enkelt. Det låter väldigt mycket som att prioritet ett bara är budget i balans, men politikerna har en större uppgift än det, nämligen att ge de förutsättningar som behövs för att alla ungdomar ska garanteras en bra och likvärdig utbildning. Det får de inte glömma, men det tycker jag att de gjort, säger Leif Ericsson, rektor på Björkvallsskolan och styrelseledamot i Skolledarna i Uppsala. Leif Ericsson är, liksom alla andra av Uppsalas rektorer, just nu uppe i arbetet med att tänka ut vad han kan ta bort för att klara att hålla budgeten. Upplandsnytt berättade tidigare i veckan om vilka konsekvenser besparingarna kan få på Björklinge kyrkskola, där det bland annat föreslås att nioåringarna ska gå i klasser med 36 elever i varje. På skolorna i Vänge och Järlåsa föreslås klasser också slås ihop så att det blir 30 eller 32 barn i varje i fyran till sexan. Där blir det också färre speciallärare och mindre personal på fritids. På Sävjaskolan ska hela femton tjänster bort och på Björkvallskolan blir det bland annat no-laborationer i helklass. Det är sådana här saker det handlar om överallt, säger Per Pettersson grundskolechef centralt i kommunen; klasser blir större, grupptimmar försvinner, det blir mindre pengar till läromedel och lärare får vikariera mer för varandra. De första förslag som rektorerna har lämnat in kommer nu att bearbetas och kan ändras. Så det är inte säkert att de förslag som innebär 36 elever i klassen blir verklighet, men pengarna måste sparas säger Per Pettersson, så då måste man komma på andra sparåtgärder. Många rektorer tycker att de här besparingarna är för stora. I ett öppet brev till Uppsalas politiker skriver fackförbundet Skolledarna att de upplever det som ett svek och att poltitkerna inte står för sina belsut, när de säger, som kommunalrådet Stavros Giangozoglu gjorde i Upplandsnytt i veckan, att det är rektorernas uppgift att se till att de här besparingarna inte drabbar verksamheten. Det går inte idag menar Leif Ericsson: - Färre elever kommer att få godkänt betyg när de går ut årskurs nio och framför allt så kommer många elever falla mellan stolarna eftersom de inte kommer att kunna få den hjälp de behöver, säger han. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".