Ledarhund ger frihet

Ledarhundar nekas inträde

Allt färre synskadade skaffar ledarhund, och det beror på problem med att släppas in på cafeer och restauranger. En synskadad upplänning som nekats inträde på grund av sin ledarhund är Åsa Rosenkvist.
 

- Det har blivit svårare med tillgängligheten nu när man har  ledarhund, mot hur det har varit tidigare. Vi blir ofta stoppade på caféer, restauranger och ibland i mataffärer, berättar Åsa Rosenkvist.

Eva Björk som är ansvarig för ledarhundsverksamheten på Synskadades Riksförbund, säger att det här beror på ett missförstånd:
- Det är många som tror att de inte får släppa in ledarhundar.

I Livsmedelsverkets författningssamling står att det ledarhundar får tas in på cafeer och restauranger. Ingen resturangägare ska alltså behöva neka inträde till ledarhund, med rädsla för att förlora utskäningstillståndet.

- Sen hänvisar också en del till att det finns människor som är allergiska, och då har vi en överenskommelse mellan Synskadades riksförbund och Astma- och allergiförbundet som säger att man ska försöka komma överens i de situationer när en ledarhund och en allergisk person befinner sig på samma ställe.

Vad tycker du om att intresset för att skaffa ledarhund har minskat?
- Jag tycker det är väldigt tråkigt. Man har ju oerhört stor nytta av en ledarhund, det vet jag själv. Det ger en utmärkt möjlighet att på röra sig, utan att behöva vara beroende av andra människor. Hunden ställer alltid upp, säger Eva Björk på Synskadades riksförbund.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista