Transporter och utrymmen viktiga

Egenkontroll efterlyses hos cirkusar

Djuren på cirkusar utsätts för en mer intensiv kontroll än andra djur. Det är inte ovanligt med inspektion i varje ny kommun som cirkusen besöker.
- Men om cirkusarna gjorde egna kontroller skulle inspektionerna kunna minskas, menar Emma Kjellerup från SLU, Sveriges Lantbruksiniversitet.

- Om man har ett eget kontrollprogram så kanske det inte finns ett lika stort behov för djurskyddsinspektörerna att besöka cirkusen så ofta, säger Emma Kjellerup, som har forskat kring cirkusdjur i sitt examensarbete på SLU.

Djur på cirkusar får besök av en länsveterinär på våren innan varje säsong och på vintern. Däremellan är det inte ovanligt att kommunens djurskyddsinspektör kontrollerar hur djuren har det. Vilket för en kringresande cirkus kan betyda ett besök om dagen.

Detta kan minskas med egentillsyn menar Emma Kjellerup och förklarar att det det framför allt handlar om att se till att djurens naturliga behov kan tillgodoses på ett bra sätt.

Till exempel är det viktigt att djuren transporteras på ett säkert sätt, att de har tillgång till varierad föda, ordentliga stallar och möjlighet att få röra sig på större ytor. 

- För en cirkus skulle den positiva effekten av ett eget kontrollprogram också bli att man visar allmänheten att man är medveten om riskerna och att man månar om djuren, säger Emma Kjellerup.

Evelina Westergren
evelina.westergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista