Tierp

Positivt i Tierp inför vårdnadspeng

I Tierps kommun förbereder man sig nu inför frågan om ett eventuellt införande vårdnadsbidraget. Småbarnsföräldern Maria Forslund i Tierp är positiv:
- Helt klart, att kunna ha barnen hemmavid är otroligt mycket värt, säger hon.

Från den första juli gav regeringen kommunerna rätt att införa kommunala vårdnadsbidrag. Vårdnadsbidraget som uppgår till tre tusen kronor i månaden skattefritt, gäller för vårdnadshavare med barn mellan 1 och 3 år och kan sökas även för den som arbetar.

- Det gynnar både familj och barn att ha mer tid för varandra säger Maria Forslund.

Enligt en enkätundersökning som Tierps kommun lät genomföra bland småbarnföräldrar, svarade en majoritet att de skulle vara intresserade av ett vårdnadsbidrag.

Ärendet förbereds nu till fullmäktige av beredningen för omsorg och livsmiljö, och den 25 augusti vill man träffa kommunens småbarnsföräldrar i biblioteket för att föra en dialog i sakfrågan.

Beredningens ordförande är socialdemokraten Barbro Wiklund. Hon är skeptisk till införandet av vårdnadsbidrag:
- Det är kluvet. När man säger att det för barnen bästa, och för att ha tid att vara hemma, så visar svaren att väldigt många föräldrar kan tänka sig att ta ut det här, men ändå jobba. Det blir ett tillskott i ekonomin men det får ju inte bli så att man tar bidraget för att sedan lägga ut på någon annan.  

Tierps kommunfullmäktige väntas fatta beslut om eventuellt införande av vårdnadsbidrag den 16 september.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista