Landstinget

Sist i kön får vård först

Överviktsenheten på Akademiska Sjukhuset har sedan ett tag börjat prioritera nya remisser framför gamla för att klara vårdgarantin. Flera personer som väntat på hjälp länge har nu anmält sjukhuset till Patientnämnden.

På Överviktigas Riksförbund är man kritisk till kösystemet. Arne Svensson arbetar i föreningens Stockholmssektion.

– Om det blir så att det går in nya hela tiden, så blir ju väntetiden än längre för dem som har sökt först. Jag tycker inte det låter seriöst eller snällt mot de patienterna.

Det handlar inte om några kilon för mycket utan om en rejäl övervikt som ställer till problem i vardagen och på sikt kan bli livsfarlig. Det är de patienterna som blir remitterade till överviktsenheten i Uppsala för utredning och behandling - upptagningsområdet är hela Mellansverige.

Trycket på enheten har ökat på senare år samtidigt som man har brist på överviktsläkare.

I mars togs det kritiserade beslutet att skyndsamt ta i tu med nyinkomna remisser i syfte att klara av vårdgarantin om vård inom 90 dagar. Parallellt betas kön med dom som väntat länge kvar.

Det här innebär i praktiken att en som stått i kö ett bra tag kan bli omsprungen av en nyremitterad.

Upplandsnytt har varit i kontakt med den ansvarige verksamhetschefen, läkaren Margareta Falkeborn. När det var dags för en inspelad intervju hänvisade hon till tidsbrist och gjorde sig oåtkomlig.

Sjukhusets chefsläkare Ulf Hansson, som fått i uppdrag att inför Patientnämnden förklara varför man gjort som man gjort, stödjer överviktsenhetens agerande, men medger att en och annan kan komma i kläm.

– Det kan bli så, och det kan naturligtvis upplevas som orättvist. Men vi räknar med att under hösten kunna leva upp till vårdgarantin för alla patienter.

Överviktsenheten försäkrar att det nya sättet att hantera om remisser inte innebär någon fara för dem som köat ett tag, läkare ska ha bläddrat igenom remissbunten och gjort riskbedömningar.

På Överviktigas Riksförbund tycker man att den nya given är dålig och orättvis. Kostnaderna för såväl den enskilde som samhället i stort riskerar att öka för var dag som en kraftigt överviktig får vänta på hjälp, säger Arne Svensson.

– Ju längre tid det dröjer innan man får hjälp, desto större är risken att man får följdsjukdomar. Dessutom är risken att man blir utslagen från arbetsmarknaden.


August Bergkvist
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista