Ingen akut sjuk drabbas vid strejken

65 stängda vårdplatser och uppehåll för den planerade vården det blir resultatet när omkring 150 undersköterskor och annan personal på Akademiska sjukhuset i Uppsala tas ut i strejk natten till måndag. Men inga akut sjuka ska drabbas enligt Björn Ragnarsson, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.
Sammanlagt tas nästan 200 undersköterskor, bemanningsassistenter och expeditionsbiträden ut i strejk på sjukhusen i Uppsala och Enköping. Undersköterskorna strejkar i en vecka från och med natten till måndag och dom övriga i två veckor. I Uppsala berörs framförallt verksamheten på geriatrikcentrum, dvs äldrevården och verksamheten på medicincentrum, där patienter med bland annat stroke, hjärtproblem och diabetes behandlas. Sjukhuset har under den senaste veckan planerat för strejken, genom att bereda platser åt patienter på andra avdelningar, dels på Akademiska sjukhuset, men också i Tierp och i Östhammar. - Det kommer bli en kännbar vecka för oss, men vi ska göra allt för att patienter ska få den vård de behöver den här veckan, säger Karin Thalén, verksamhetschef på geriatrikcentrum, där 35 platser kommer att stänga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".