Det blir billgare pendla mellan kommunerna utanför Uppsala

Ny zonindelning hos UL väntar

Idag måndag inför Upplands lokaltrafik den nya hösttidtabellen. Utöver det införs också 1 oktober nya zonindelningar som gör att vissa resor blir billigare. I fortsättningen blir nämligen Uppsala en zon och alla andra kommuner en zon.

- Den som idag reser över kommungränsen till Uppsala kommer ha samma pris på sitt kort, även om det kommer att heta länskort istället för flerzons-kort. De som åker inom en kommun kommer att behålla sitt enzons-kort, förklarar Sture Jonsson, informationschef på UL.

- Åker man inom Uppsala kommer det heta Zon 1, och åker man inom eller mellan de andra kommunerna kommer det heta Zon 2.

Och där blir det billigare?
- Ja, så länge man inte åker över kommungränsen mot Uppsala, så klarar man sig med ett Zon 2-kort. Bor man till exempel i Enköping och pendlar till Bålsta behöver man nu inte ett flerzons-kort och då sjunker kostnaderna, säger Sture Jonsson. 

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista