Utbildningsminister Jan Björklund Foto: Fredrik Persson /Scanpix
Uppsala län

Lärare saknar riktlinjer om omdömen

På tisdag är det dags för skolstart i flera kommuner runt om i länet, och en förändring är att eleverna redan i första klass kommer att få skriftliga omdömen, som kan vara betygsliknande.

– Det blir nog lite tufft för själva barnet. Från och med tredje klass går det bra. Barnen måste få mogna först, säger föräldern Saily Berg Cabrera.

– Det är både bra och dåligt. Man har ju lite koll hur det går för dem. Det kan ju också vara för hårda krav för vissa barn, att de jämför för mycket med varandra, säger en annan förälder.

Från och med i höst ska skolan ge eleverna skriftliga omdömen minst en gång per termin, å det i varje ämne och redan från första klass. Och de kan vara betygsliknande. Men hur de skriftliga omdömena utformas är upp till varje rektor. Och fastän skolan börjar snart så finns än så länge inga riktlinjer eller diskussionsunderlag från skolverket.

Lärare som Radio Uppland talat med är kritiska till hur beslut fattas i sista stund och sen lämnas åt lärarna att reda upp, utan att de ges tid och resurser att klara uppdraget.

De menar också att det blir omöjligt att jämföra skolor, något som blivit allt viktigare i takt med att fler väljer skola efter andra kriterier än var man bor. Carolina Lindberg är skolutvecklare vid Almtuna skola, säger att risken finns att många skolor kommer att ge betygsliknande omdömen fast de inte borde och att omdömena kommer att skilja sig åt.

– Så länge vi inte får någon hjälp, fortbildning och så länge det inte finns någon som arbetar med utvecklingsarbete så finns det risk att alla försöker lösa det här på kort sikt. Och man grundar inte det som står i kursplanen. Man diskuterar inte tillsammans lärare och lärare som man kanske borde göra för man tycker inte att man har tid, säger Carola Lindberg.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista