Knutby

Mellanstadiebarn sysslolösa efter skolan

Barn över 10 år har ingenting att göra efter skolan. Så ser det ut i Storvreta, centrala Uppsala, Årsta och Almunge/Knutby. De är för stora för fritids, som är upp till tio år, och någon fritidsklubb för barn över 10 år finns inte i deras närområde.

Anna-Cari Lindht är mamma till elvaårige Eric i Knutby:

- Här, om barnen ska delta i nån fritidsklubb så måste de åka in till Uppsala och det tar ju väldigt lång tid.

Hur lång tid tar det?

- Med buss tar det 50 minuter till en timme, sen måste de kanske också byta buss inne i Uppsala. Och är de sen 10, 11 år, ja, jag tycker att de är för små för att klara sig själva ute i trafiken.

Kommunen är skyldig att ordna fritidshem för barn upp till tio år. För barn som är äldre än tio år brukar det finnas fritidsklubb, men kommunen är inte skyldig att ordna det. I Storvreta, centrala Uppsala, Årsta och Almunge/Knutby så finns det ingen fritidsklubb och heller inga planer på att ordna en. Elvaårige Eric Lindht tycker att det är tråkigt att det inte finns någon fritidsklubb i Knutby:

- Det är ju lite tråkigt, för på fritids så är det mindre barn och det är ju roligare att leka med jämnåriga.

Vad finns det för möjligheter för dig här efter skolan, att göra här i Knutby?

- Jag brukar vara ute och cykla, ja eller titta på tv. Det finns inte så mycket att göra här.

Produktionssidan med grundskolechefen Per Pettersson i spetsen, har i flera år påpekat för uppdragssidan att det fattas fritidsklubbar, men ingenting har hänt:

- Det brukar vara stående, vi har åtminstone lyft Storvreta i tre år. Det är ett stort bostadsområde och en nybyggnation är på gång, så det finns ett stort behov.

Hur kommer det sig att det fortfarande inte finns nån fritidsklubb, fast ni har påtallat det här i tre år?

- Ja, det är en bra fråga, jag vet inte.

Det är upp till uppdragssidan att se till att det blir så?

- Ja, de behöver fundera på hur det ska få fram och prioritera de områden som saknar fritidsklubbar.

Cecilia Forss, ordförande i barn och ungdomsnämnden i Uppsala kommun är medveten om problemet, men menar att det är en prioriteringsfråga:

- Det är en fråga om hur man prioriterar pengarna. Vi har ju lovat att prioritera skolan och förskolan och då kommer ju fritidsklubbarna lite längre ner på listan.

Vad kan du säga till föräldrarna i de här områdena som saknar en fritidsklubb, där barnen inte vill gå på fritidshem, för att de tycker att det är för barnsligt?

- Jag tycker att de ska prata med personalen på fritidshemmen och säga att de vill ha verksamhet som är anpassad för de lite äldre barnen. För jag kan inte lova att vi får fritidsklubbar inom den närmaste framtiden.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista