Uppsala

Bussförare följer inte tomgångsregeln

En minut. Det är gränsen för hur länge man får låta bilen stå på tomgång inom Uppsala. Men det är en regel som inte ens kollektivtrafiken håller sig till. Hans Kjörling bor granne med resecentrum i Uppsala och han störs ofta av bussar på tomgång.

- Det är besvärande. Det är inte bra för vår miljö.

Upp till tio minuter, ja så länge har bussar kunnat stå på tomgång utanför Hans Kjörlings fönster på Kungsgatan i Uppsala. Detta trots att regeln funnits i 19 år. Och att bussarna står längre än maxgränsen en minut, det sker hela tiden.

– Den enda gången på dagen man kan få hyfsad luft här, kvällar och nätter, då står de där nere och spyr ut sina avgaser. Man kan ju börja med det enklaste, att slå av.

Och det är fler som klagar. Häromveckan hörde någon av sig till kommunen, som skrev till samtliga bussbolag och begärde att förarna skulle påminnas om reglerna.

Men frågan är om brevet har satt några spår, för när Radio Uppland tog fram stoppuret var det regel snarare än undantag att minuten överskreds. Så här lät det när Radio Uppland pratade med en av busschaufförerna:

- Jag har sett att du stått här i mer än en minut.

- Ja....jag måste åka när som helst.

- Men du vet att det finns en regel?

- Ja, det vet jag, men det här är en busshållplats. Resenärer väntar.

Enligt Sture Jonsson, informationschef på Upplands lokaltrafik, har det tidigare kommit klagomål  Varje gång har man tagit kontakt med bussbolaget. Men att UL skulle göra mer än att tala med bussbolagen, är inte troligt.

– Innan vi tar till att man säger upp ett avtal för att man inte följer tomgångsreglerna, dit är det ganska långt, säger han.

– Jag tycker att det är synd. Det finns en lag som reglerar tomgångskörning, men man sätter sig över det här, och det är ingen som kan göra någonting åt det här. Tydligen är det fritt fram att bete sig hur som helst, säger Hans Kjörling på Kungsgatan.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista