Uppsala

AFA uppmanar till misshandel av nazist

Organisationen Antifascistisk Aktion (AFA) i Uppsala uppmanar boende i stadsdelen Gottsunda att misshandla en nazist. I området har det satts upp lappar där AFA pekar ut en 18-åring som medlem i organisationen Svenska Uppsala.

På lapparna står det att den som misshandlar 18-åringen får 500 kronor.

Christer Nordström vid Uppsalapolisen säger att det här inte kan accepteras.

- För det första accepterar vi inte att man använder brott för att föra fram sitt politiska budskap, men det här att man publicerar bild och fullständig identitet och ber någon i allmänheten att misshandla honom det är groteskt och helt oaccepabelt, säger Christer Nordström.

Det är inte helt ovanligt i Uppsala att Antifascistisk Aktion, AFA, och nazistiska organisationer gör upp med varandra på olika sätt, utan att blanda in polisen i det hela, säger Christer Nordström.

Men det senaste draget från AFA:s sida, att sätta upp en bild på en person som de menar är nazist i Uppsala, skriva ut hans adress och tydligt uppmana människor att misshandla honom för 500 kronor, det är något helt nytt som polisen aldrig sett förut.

- Vi har inte sett något liknande tidigare och vi bedömer det som extremt allvarligt. Vi hoppas att vi ska få något tips om vem eller vilka som ligger bakom detta, säger Christer Nordström, polisen. 

Polisen har fått in en anmälan om affischen och rubricerar det hela som anstiftan till grov misshandeal och hoppas få in tips från allmänheten.

Upplandsnytt har sökt AFA, men utan resultat. Vi har också sökt den 18-åring som pekas ut som nazist i flygbladen men inte heller han har gått att nå. Så här säger några boende i Gottsunda om affischen:

– Ingen får slå någon, det är olagligt. Det spelar ingen roll vad han är. Man kan bli vad man vill. Men att slå är 100% mot lagen, säger en man utanför Gottsunda centrum.

– Han är nazist men man ska inte behandla någon illa. Det är dåligt vara nazist. Men ändå... det är väldigt väldigt dåligt, säger Anton Snäll.

Alexander Gagliano

alexander@gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista