Norrtälje

Boende i Riala vill se varg skjuten

En varg har rört upp känslorna i Riala söder om Norrtälje. På måndagen fick en fårägare tio får rivna av vargen, och flera i området vill nu att vargen skjuts. Patrik Nilsson från Riala berättar om den upptäckt fårägaren gjorde på måndagen:

- På morgonen när han vaknade såg han att fåren inte var där dom skulle vara, utom dom sprang ju helt fritt och det var kalabalik. Han möter skadade får och ser döda får, och mitt i alltihop reser vargen på sig där han sitter och äter på en tacka, och går till skogs, berättar han.

Även Patrik Nilsson vill ha skyddsjakt på vargen. Men det beslutar i såfall Naturvårdsverket om eftersom vargen är fridlyst. Länsstyrelsen har satt upp ett el-stängsel runt fårhagen för att vargen skall hålla sig borta, ett stängsel som Patrik Nilsson menar är alldeles för lågt.

Men om stängslet håller vargen ute där, så är det bara några kilometer till Lennart Nilsson som också har får.
- I princip så är dom i området. Jag var uppe i natt och lyssnade, men än så länge, peppar peppar, är det lugnt, säger han.

Men om du hör nåt, vad gör du då?
- Det är klart att om någon försöker riva mina husdjur så måste jag försvara dom. Och får jag tillfälle kommer jag göra det.

Då försöker du skjuta?
- Självklart, om jag kan komma till skott, säger Lennart Nilsson, bekymrad fårägare i Riala i Norrtälje.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista