Friande vargdom kritiseras

Organisationen Nordulv riktar skarp kritik mot den dom som friade en lantbrukare på Gräsö för en dryg vecka sedan. Lantbrukaren sköt en varg på sina ägor och blev friad i tingsrätten, en dom som har överklagats. Sanna Cronhielm är ordförande i den skandinaviska organisationen Nordulv som arbetar för att bevara vargen och att ge vargstammen en möjlighet att växa.
Den friande vargdomen är överklagad men vinner den laga kraft i hovrätten så innebär den att djurägare får rätt att döda varg även då det inte är direkt angrepp på boskap, ett bakslag menar katrineholmsbon Sanna Cronhielm eftersom det ytterligare skulle försvåra framväxten av en livskraftig vargstam i mellansverige. Problemet har varit hur den lagparagraf som till stor del är oprövad ska tolkas. I det här fallet menade Tingsrätten att lagstiftningen får tolkas som att Henrik Manfredsson hade rätt att skydda sina djur i det här fallet. -Domen visar att jag inte gjort något brottsligt, säger han. Sanna Cronhielm och andra i föreningen Nordulv medlemmar har flera gånger hotats av vargmotståndare. Föreningen har utlyst en belöning för den som lämnar uppgifter som gör att den som olagligt skjuter en varg kan gripas och Sanna Cronhielm tror trots allt att även sörmland kommer att få en vargstam inom en tioårsperiod. Tingsrättens dom har redan överklagats av åklagaren Johan Bodegård som tidigare sagt att detta är en ren rättsfråga. - Tingsrätten har tolkat lagparagrafen på ett visst sätt, och nu vill jag att hovrätten ska pröva om den tolkningen är korrekt, sa Bodegård till Upplandsnytt för en dryg vecka sedan. Kontakta reportern: Daniel Thunberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".