Landstinget

"För lätt att rymma från psykiatrin"

Nu riktas åter kritik mot allmänpsykiatrin i Uppsala. Den här gången gäller det rymningar. Vid upprepade tillfällen under sommaren har patienter på vårdavdelningarna 123 och 124 vid Kronparksgården i Ulleråker lyckats rymma.

Det rör sig om slutenvårdavdelningar med bland annat patienter som vårdas genom lagen om psykiatrisk tvångsvård och ska inte kunna avvika utan tillstånd, eftersom de riskerar att skada sig själva.

– De utgör en fara för sig själva. De utsätter sig själva för stor fara, säger mamman till en patient som rymt. Jag tycker att det är jätteviktigt att de under den korta tid som de ska vara där, inte ska kunna komma ut. Självklart ska de ha möjlighet att kunna komma ut med personal. Men inte ge sig iväg genom att rymma över staket eller ta upp lås.

Det var i början på sommaren som rymningarna på slutenvårdsavdelningarna började. Först hoppade patienter över staketet. Det tog landstingsservice två månader att höja staketet. Sedan skedde rymningar genom att lås bröts upp på fönster. Ingrid Sahlin är tillförordnad chef för allmänpsykiatrin.

– Vi tar det helt klart på allvar och det är därför som vi har byggt på planket så att det inte ska gå att rymma. Vi ser också över de lås vi har. Och dessutom så har vi numera rutiner att någon personal alltid är ute med patienterna för att se att inte någon försöker rymma.

Avvikelser har även skett under dagpermissioner. Vid ett tillfälle försökte en patient begå självmord under sin dagpermission.

– Det görs alltid en suicidbedömning av patienter innan de går på permission och då bedömmer man utifrån här och nu att risken inte finns. Sen kan man aldrig veta vad patienter kan utsättas för när de kommer ut.

Också polisen har reagerat på rymningarna, och har skrivit ett brev där de kräver åtgärder från psykiatrin.


Lari Honkanen
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista