Räddningstjänsten får ekonomisk hjälp

Räddningstjänsten i Uppsala kan få hjälp från kommunen centralt så att den inte behöver göra så jättestora neddragningar inom sin verksamhet. I dag går en väldigt stor del av Rädddnings- och beredskapsnämndens budget till hyror som betalas till kommunens eget bolag, men de hyrorna ska nu ses över.
Räddnings- och beredskapsnämnden i Uppsala väntas gå back med nästan 7 miljoner kronor i år för att få ekonomin i balans skulle man behöva lägga ner en eller flera deltidsstationer och delar av en heltidsstation. Nämnden själv menar att en del av problemet är att den har höga hyreskostnader som stiger varje år, 28 av nämndens runt 100 miljoner i budget varje år går till hyra som betalas till kommunens eget bolag Industrihus. Så nu säger kommunalrådet Lena Hartwig att hyresnivån ska ses över. Men det är inte helt enkelt för Industrihus som tar hyran av räddningstjänsten, ger en del av sin vinst till kommunen, som använder den för att täcka underkott i de bolag som går dåligt, som Stadsteatern och Fyrishov. Så om man sänker hyran så blir också vinsten mindre. Men även om rädnings- och beredskapsnämnden nu kan komma att få sänkt hyra elle rmer pengar från kommunen, så måste den ändå spara, säger Lena Hartwig. Lena Hartwig menar att nämnden nu måste avgöra var gränsen går för hur mycket man kan spara och samtidigt klara säkerheten och följa gällande lagar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".