Uppsala

"Jag betraktar det som ett hatbrott"

Nu reagerar organisationen Centrum mot rasism på de affischer som satts upp i stadsdelen Gottsunda i Uppsala, där en organisation som heter Antifascistisk aktion, AFA, uppmanar allmänheten att misshandla en utpekad nazist och sen få betalt för det.

Mkyabela Sabuni, som är verksamhetschef för organisationen Centrum mot rasism, tror att såna här affischer kan få omvänd effekt.

– Jag tycker att alla männiksor ska ha samma värde. Jag betraktar egentligen det här som ett hatbrott mot en viss grupp. Det är oacceptabelt att man ska använda våld det här sättet, även om man är nazist. 

– Vad kan det leda till?
–- Vi tycker inte att man ska använda samma metoder som nazister, och det kan ge motsatt effekt vilket inte är bra, säger Mkyabela Sabuni.


– Nazisterna har ofta använt våld, och det här kan legitimera deras metoder, och det tycker vi inte är bra. Jag ser en röd tråd här. Nazister har alltid uppmanat folk att ta till våld mot vissa grupperingar i samhället. Om AFA gör samma sak är det inte bra, fortsätter han.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista