Uppsala

"Helt nytt i Sverige"

Att som AFA gjort i Gottsunda, uppmana allmänheten att misshandla någon och dessutom utfästa en belöning, är ett nytt fenomen. Så har inte extrema grupper tidigare arbetat, enligt Säkerhetspolisen.

– Det kan ge motsatt effekt, och det säger Mkyabela Sabuni, Centrum mot rasism.

På de lappar som för ett par veckor sedan sattes upp i Gottsunda så pekar AFA, Antifascistisk aktion, ut en 18-åring som medlem i en nazistisk organisation. Och till den som misshandlar honom utlovas en belöning på 500 kronor.

I Sverige är det inte ovanligt med att så kallade autonoma grupper som till exempel AFA hänger ut personer som är medlemmar av nazistiska organisationer, och även att nazister gör likadant tillbaka.

Men att, som i det här fallet, uppmana allmänheten att misshandla någon på det här sättet, med belöning, är något som Säkerhetspolisen aldrig sett i Sverige förut, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på SÄPO.

– Ekonomiska belöningar av det här slaget har vi inte sett tidigare, även om indirekta uppmaningar har varit vanligt förekommande tidigare, säger hon.

– Vad kan man vänta sig för motdrag tror du?

– Erfarenhetsmässigt vet vi att den härkonflikten baseras på många aktioner och hämndaktioner som görs i långa kedjor. Man skulle kunna tänka sig en liknande uthängningskampnaj.

– Hur bra koll har ni på AFA i Uppsala? Vet ni vilka de är till exempel som satt upp affischerna?

– När det gäller AFA Uppsala, så uttalar vi oss inte om enskilda grupperingar, vår uppgift är att ha en övergripande, nationell bild, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på SÄPO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista