Läkarkritik mot Läkemedelsverket

Läkare inom barnpsykiatrin kritiserar Läkemedelsverket, som gör det svårare för läkarna att förskriva melatonin, ett lugnande sömnmedel som används bland annat till barn med psykiska funktionshinder.

Om drygt en vecka kommer det att bli svårare att förskriva Melatonin, ett lugnande sömnmedel som barnpsykiatrin använder till barn med olika former av psykiska funktionshinder.

Samtidigt lanseras ett annat preparat, Circadin, men det är tre gånger så dyrt och inte avsett att användas för barn och ungdomar. Henrik Pelling, överläkare på barnpsykiatriska kliniken i Uppsala, är kritisk till Läkemedelsverkets agerande:

– De svåraste sömnstörningarna ser vi hos barn som har Autism, Aspergers och ADHD. Då har vi stor nytta av kroppens eget sömnhormon, Melatonin. Men det som händer 31 augusti är att det blir ännu svårare att skriva ut det.

Nu skrivs Melatonin ut på licens, men från 31 augusti kommer läkarna att behöva skriva ytterligare en särskild motivering som sedan prövas av Läkemedelsverket, något som tar ungefär en vecka. Under tiden tvingas barnpsykiatrin att skriva ut starka sömnmedel. Medel som är både beroendeframkallande och ger biverkningar, vilket Melatonin inte gör, säger Henrik Pelling.

Håkan Jansson är pappa till 11-åriga Elvira, som är manodepressiv, har Aspergers syndrom och ADHD. Elvira har en kraftig sömnrubbning och medicineras med Melatonin med goda resultat.

– När hon inte somnar så kan hon vara vaken i två dygn. Hon är vaken utan att själv förstå att hon är trött, men hennes hjärna är trött och fungerar inte lika bra som den ska. Det Melatonin gör är att hon på kvällarna blir trött och därför kan slappna av och somna.

Samtidigt som Läkemedelsverket inför en särskild prövning för att få skriva ut Melatonin godkänner man ett annat preparat, Circadin.

- De har godkänt ett melatoninpreparat som heter Circadin, som är mycket dyrare, som är utprovat på i stort sett friska personer, med sömnsvårigheter, över 55 år. Och det är ett preparat som inte vi har minsta nytta av, säger Henrik Pelling.

Bo Bergman, som arbetar på Läkemedelsverkets avdelning för läkemedelsinformation, menar att det är läkemedelsföretag som genom att visa upp studier och sedan ansöka om godkännande av nya preparat, styr vilka läkemedel vi får.

- Det som Läkemedelsverket kan ta ansvar för det är de produkter där det finns en dokumentation och där det finns kliniska prövningar.

Och det har alltså inte gjorts sådana studier?

Nej, det är inte Läkemedlsverkets uppgift att göra sådana studier, det har vi inte resurser till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista