Uppsala

Oklart om vårdräkning för romer

Uppdaterad 15.30

Akademiska sjukhuset ber regeringen om hjälp med att betala vårdräkningen för de rumänska romer som fick vård på sjukhuset efter en trafikolycka i juli. Räkningen blev runt fem miljoner kronor, och Rumänien vill inte betala räkningen för familjen, som varken har försäkring eller pengar.

- När det gäller de här patienterna så gäller det betalningen. Det är svårt att komma till rätta med att vem som har ansvar, säger Lars Palm på Akademiska sjukhuset.

Det hela började i juni i år. En familj skadades i en trafikolycka när de och en större grupp romer var på genomresa. Familjen fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Mamman i familjen skadades allvarligast och hon opererades och vårdades på akademiska medan hennes familj stannade kvar i Uppsala och vakade över henne och övriga familjen.

Upplandsnytt har tidigare berättat om hur familjemedlemmerna kördes bort från den camping de höll till på när de väntade på familjens tillfrisknande. Något som väckte stor vrede hos många uppsalabor. Slutligen ordnade kommunen en tillfällig camping åt romerna.

Totalt gick notan på närmare fem miljoner kronor för vården som den romska familjen fick. Och Rumänien vill inte stå för notan eftersom familjen inte har någon sjukförsäkring. Istället vill Lars Palm på Akademiska sjukhuset att staten ska stå för kostnaden.

- Vi vill att svenska staten går in som en garant när det blir tal om vård av patienter som inte kan betala för sig och som kommer från ett annat land. Så vården inte behöver stå för den kostnaden. Sedan får staten i sin tur reda ut hur betalningen ska ske, säger Lars Palm.

Sjukhuset tar nu också frågan den formella vägen via Försäkringskassan, men Lars Palm tror det blir nej även där.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista