Oklart om tågtrafiken Sala-Uppsala

Oppositionen kritiserar landstingsledningen för att inte våga ta beslut om man ska satsa på tåg eller buss på sträckan Sala - Uppsala.

En alltför låg ambition det säger oppositionen om landstingsledningens uttalande igår, att vi får vänta och se vad som gäller för tågen mellan Sala och Uppsala.

- Vi kan inte bestämma exakt hur vi ska göra innan vi vet vad det kostar, men vi kan ändå signalera en viljeinrikting. För mig är spårbunden trafik någonting väldigt positivt. Tåg är det optimala när man ska åka om det finns förutsättningar och här ligger ju banan och då ska vi naturligtsvis utnyttja den.

I fredags berättade Radio Uppland att det kan bli än färre tåg på sträckan Sala - Uppsala och det efter att staten bestämt att dra tillbaka sitt bidrag till den regionala tågtrafiken i Mälardalen. Moderate landstingsrådet Erik Weiman, sa att många frågor måste rätas ut innan majoriteten kan sätta ner foten om vad man vill.

- Det viktigaste är att vi löser det här tillsammans med övriga landsting och kommuner. Jag tycker att det här är en väldigt viktig tågsträcka att trafikera, men det får inte ske till vilket pris som helst.

Men det här tycker oppositionen alltså är väl lamt. Miljöpartiets Johan Edstav:

- Det var väldigt synd att han inte kunde vara tydligare när det gäller kollektivtrafiken. Det kanske inte är så förvånande, för moderaterna har väldigt låg profil i kollektivtrafiken.

Och han tycker att landstinget redan nu ska beställa tåg.

- För min del så tycker jag inte alls att det här är så svårt. Det är ett ansvar för landstinget. Det är en mellanorttrafik och det är våra medborgare framförallt, mellan Uppsala och Sala som pendlar. Och då tycker jag att man ska ta ett beslut att man ska ha tåg istället för buss.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista