Uppsala län

Länsstyrelsen granskar tvivelaktiga boenden

Det kan vara fler så kallade hvb-boenden som använder tvivelaktiga metoder men som uppfattas som nödvändiga. I veckan påbörjar länsstyrelsen en översyn av ett 30-tal boenden i länet där det i våras avslöjades att det ofta förekom hot eller våldssituationer.

I våras avslöjade en enkät som länsstyrelsen i Uppsala län låtit göra att hot och våld skulle vara ofta förekommande vid ett 30 tal boenden för funktionshindrade eller hem för vård och boende, så kallade hvb-hem. Och nu när länsstyrelsen ska följa upp vårens enkätsvar med besök, har listan på verksamheter utökats efter en anmälan om begränsningar som inte är förenliga med lagen. Det kan handla om när man ska vara inne på kvällen eller om man ska få träffa den man vill. Och det kan finnas fler boenden som begränsar de boendes rörelsefrihet.

– Det kan vara så att det finns många fler verksamheter som har en problematik som man brottas med som inte rör fysiskt hot eller våld eller självskade där man använder sig av vissa begränsningar som inte är förenliga med LSS, lagstiftningen, säger Maria Knight på länsstyrelsen.

– Lagen är det inget fel på. Däremot kan man säga att det finns personer med fler behov som skulle behöva någon form av extra stöd varken, fortsätter hon.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista