uppsala

Kulturcentrum i Stenhagen invigt

Igår invigdes Stenhagens nya bildnings- och kulturcentrum, utanför Uppsala. Under ett och samma tak samsas här bland annat förskola och grundskola, bibliotek, idrottshall, fritidsgård och lokaler för musik och dans.

Då portarna slog upp fanns över 800 nyfikna besökare, en av dem, 7-årige Erik Sundén, som sökte sig genast till biblioteket.

– Jag älskar att läsa och mest deckarböcker, säger han.

Är du glad att det har kommit ett stort bibliotek till Stenhagen?
– Ja, det är bra så slipper vi gå till bokbussen.

Erik tänker vara mycket på det nya centret.
– Ja tills jag börjar jobba.

Nina Amondjamdje, 5 år, var inte lika angelägen.
– Låna, nej det behövs inte, nej tack.

Men många andra var glada över att ha fått ett bibliotek och samlingslokaler för både unga och gamla i Stenhagen.

– Erika, heter jag Elenius. Ja, det är fantastiskt fräscht, nytt och fint allting och skolan är jättebra, sen är det fantastiskt att det kan finnas lite nya ställen för barnen, med teater och kultur.

Vad heter du?
– Fredrik Lejerstam. Jag tycker att det är fantastiskt att man bygger det här centret, det är en växande stadsdel så det behövs de här sociala mötesplatserna.

Efter dansuppvisning och mingel med tilltugg klippte den tidigare motståndaren till centert moderaten Cecila Forss och eldsjälen bakom det hela, socialdemokraten Bengt Sandblad gemensamt invigningsbandet.

Och Stenhagens Bildnings-och Kulturcentrets verksamhetschef Gunnar Berggren var stolt och nöjd.

– Som jag ser det, så har man lyckats väldigt väl bra med det här stället och det är unikt, det finns inget liknande i hela Sverige, där man slår ihop både förskola, grundskola, bibliotek, fritidsgård och en sporthall. Och det finns ochså ett vnatiuonellt intresse för det här. Det är flera som är nyfikna och se på det här för att se vad de själva kan göra i andra kommuner, säger Gunnar Berggren.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista