MC-kriminalitet i Uppland

Kriminella MC-gäng håller på att etablera sig i Uppsala län. Enligt källor inom polisen handlar det om två gäng, Hells Angels och Bandidos.

– Jag kan bekräfta att vi nu ser en viss etablering i Uppsala och i Uppsala län, säger Uppsalapolisens Christer Nordström. Det här är ganska så nytt, det är faktiskt inte så länge sen vi kunde konstatera att det inte fanns hos oss, men nu ser vi att det håller på att växa upp olika konstellationer.

Vilka grupper handlar det om?

– Det handlar om personer, grovt kriminella, organiserade i MC-kretsar.

Christer Nordström vill inte nämna MC-gängen vid namn, men initierade källor inom polisen, bland annat rikskriminalpolisen, bekräftar att det är Hells Angels och Bandidos som håller på att etablera sig i Uppland.

Enligt polisen är det Hells Angels som hittills kommit längst. Vissa medlemmar ur den gamla MC-klubben Gjutgärn i Uppsala ska ha blivit så kallade ”hang arounds”, en slags provmedlemmar i Hells Angels. Det är en första fas som kan ta drygt ett år. Hang arounds får sköta olika ärenden och visa sig vara av det rätta virket för att sedan kunna upptas i fas två, att få kallas ”prospect chapter”, en fas som tar ytterligare drygt ett år. Blir man sedan godkänd, så blir man fullvärdig medlem i Hells Angels och kan bära en jacka där det står Hells Angels Uppsala på ryggen, berättar en källa inom rikskriminalpolisen.

I Sverige finns tre stora klubbar: Hells Angels, Bandidos och Outlaws, enligt rikskriminalpolisen har de tillsammans ungefär 500 medlemmar, en siffra som stigit från 300 under de senaste tre åren. Även internationellt ser man en ökning. Kriminella MC-klubbar expanderar även i Norge, Danmark, Polen, Estland, Lettland och Litauen.

I Sverige har man sett en nyetablering i Norrköping, Eskilstuna, Luleå, Umeå och nu alltså även i Uppsala.

Christer Nordström förklarar hur det går till när klubbarna etablerar sig:

– Det är inte så att man går runt och frågar vill du bli medlem i den här MC-klubben, utan det handlar mera om att man rekryterar via personer man känner igen, kompisar. Och i några fall ser vi att det handlar om personer som är i riskzonen, personer som redan är dömda för brott.

Polisen i Uppsala har nu ett tätt samarbete med andra myndigheter och uppmanar allmänheten att höra av sig om man ser någonting ovanligt.

– Om man märker att det är någonting som sker i ens närområde, någon form av verksamhet som pågår. Det behöver inte handla om att man iakttar något brott, men man ser att det är väldigt mycket trafik till ett visst ställe på ovanliga tider på dygnet, då är vi tacksamma om vi kan få in lite tips.


Monika Titor
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista