Landstinget måste spara

Landstinget i Uppsala län har problem med ekonomin och måste spara. Bara Akademiska sjukhuset riskerar att få sänka utgifterna med 10 procent.

Landstinget har en mycket besvärlig ekonomisk situation enligt ekonomichefen, och går mot ett underskott trots ett budgeterat överskott. Därför begär nu politikerna en utredning av hur Akademiska sjukhuset skulle kunna minska sina utgifter med en tiondel, och av hur lasarettet i Enköping och länets vårdcentraler ska kunna arbeta en tiondel effektivare. Kjell Jönsson är chef för lasarettet i Enköping.
- I uppdraget är det tydligt att vi ska göra mer för samma pengar och underförstått ska vi upprätthålla samma kvalitet, säger han.

Bakgrunden, enligt landstingets ekonomichef, är att patienterna har blivit äldre, vårdbehovet större liksom behovet av medicin och därför har landstingets kostnader, framförallt Akademiska sjukhusets, ökat.

I ett pressmeddelande säger Erik Weiman, moderat ordförande för landstingets styrelse, att utgifterna ökat under en lång rad år och att landstinget bäst möter de höga kostnaderna med strukturella åtgärder som ger effekt på lång sikt. Oppositionsrådet, Börje wennberg, menar däremot att majoriteten haft makten i två år och måste ta sitt ansvar.
- Det går utför ordentligt med ekonomin, det här har vi i oppositionen efterfrågat i ett års tid och det har inte hänt något. Nu tar man tag i det här och det är bra, sen har jag synpunkter på en del detaljer.

Samtidigt som pengarna sinar i kassan, har landstinget genom landstingsrådet Erik Weiman ingått en överenskommelse med landstingsdirektör Erik Hemmingson, som säger att landstinget under två år ska betala mellanskillnaden mellan Hemmingssons pension och hans nuvarande månadslön på hundratretton tusen kronor. Börje Wennberg, oppositionsråd.
- Det finns inget krav på arbetsgivaren att betala något extra i form av en fallskärm. Vi kommer dels att ställa frågan varför man går in i den här överenskommelsen utan att man behöver det. Vi kommer även att fråga vad det här kommer att kosta för landstinget, säger Börje Wennberg.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista