Samarbete ska stoppa mc-gäng

Polisen samarbetar nu med andra myndigheter för att kartlägga och bevaka de kriminella mortorcykelklubbarna Hells Angels och Bandidos, som håller på att etablera sig i Uppland.

Som Upplandsnytt tidigare berättat är det enligt källor inom polisen Hells Angels som kommit längst i sin etablering, här ska vissa medlemmar i den nedlagda mc-klubben Gjutjärn ha blivit en slags provmedlemmar.

Men polisens presstalesman i Uppsala, Christer Nordström tror att myndigheterna ska lyckas göra det tufft för mc-gängen:

- Vi satsar mycket på den här verksamheten och vi ska skapa en särskild aktionsgrupp för det här, enligt ett beslut. Jag tycker ändå att vi har på ett tidigt stadium börjat hantera det här. Det handlar om samverkan mellan myndigheter och det gör att de här kan få det ganska tufft om de försöker.

Det Christer Nordström pratar om är ett utbyte av information mellan myndigheter som Skatteverket, Kronofogden, polisen, kriminalvården, tullverket, åklagarkammaren, Försäkringskassan och kommuner.

Norrköping verkar ligga drygt ett år framåt inom samma scenario som Uppsala nu står inför. Precis som i Uppsala har det funnits en mc-klubb som upphörde. Sen blev vissa av medlemmarna i den gamla klubben hangaroundmedlemmar, alltså en slags provmedlemmar i Hells Angels.

Så långt har Uppsala kommit enligt polisen, medan Norrköping nu ska vara inne i fas två. De har enligt uppgifter från polisen blivit så ett kallat prospect chapter, provmedlemmar där nästa fas är att bli en fullvärdig medlem i Hells Angels, med egen Hells Angelsklubb på hemorten.

Precis som i Uppsala har polisen i Östergötland startat samarbete myndigheter emellan. Man underlättar för varann, delar med sig av information och bevakar. Men trots att myndigheterna samarbetar har man inte kunnat stoppa Hells Angelsetableringen i Norrköping.

Källor inom underrättelseenheten i Östergötland säger att det man kan göra är att göra det jobbigare för kriminella mc-gäng att etablera sig. Genom att hitta bevis och döma för brott kan man fördröja en etablering, men inte stoppa den, säger underrättelseenheten i Östergötland.

Polisens presstalesman i Uppsala, Christer Nordström tycker att man i dag har situationen under kontroll:

- Jag tycker ändå att oro kanske inte i dag. Men framförallt om de här får ett ordentligt fäste så att man verkligen kan komma in och styra personer i beslutsfattande sställning, då är det farligt. Men vi hoppas att så långt ska man inte komma.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista