Myggsatsning krävs av kommuner

Det är bra om staten bidrar med pengar till myggbekämpningsprojektet i nedre dalälvsområdet, men nu måste också kommunerna se till att ta sitt ansvar. Det säger Jan Lundström, som är vetenskaplig ledare för myggbekämpningen.
I går presenterade Mats Svegfors, landshövding i Västmanland, sin utredning om myggproblematiken. Han föreslår att staten ska bidra med fem miljoner kronor om året till myggbekämpning. - Jag tycker att det låter väldigt bra ifall det blir ett regeringsbeslut om de summorna, framför allt eftersom det var tänkt att vi skulle få de pengarna under en följd av år, säger Jan Lundström, vetenskaplig ledare för myggbekämpningen. - Som projektet hittills har fungerat så har det varit ur hand, i mun och det är väldigt besvärligt att jobba långsiktigt med en sådan ekonomi. För att hålla bekämpningen vid liv krävs nu, enligt Jan Lundström, att kommunerna satsar minst fyra miljoner kronor sammanlagt: - Heby kommun och Sandvikens kommun lägger en miljon var, men de andra kommunerna lägger mellan 50 000 och 100 000 kronor per år, och det räcker inte alls för att vi ska kunna genomföra de här bekämpningarna, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".