Uppsala

Färre krav ska ge bättre upphandling

Det ska bli enklare för tjänstemän och medborgare att förstå hur Uppsala jobbar med frågor som rör exempelvis jämställdhet, hälsa, handikapp, integration och dessutom ska det bli enklare för små och medelstora företag att sälja tjänster och varor till kommunen.

Detta efter att majoriteten klubbade igenom två nya policy’s vid måndagens kommunfullmäktige.

Folkpartisten Karolina Hilding, kommunstyrelsens vice ordförande förklarar varför fem olika policys nu blir till en sammanfattande.
- De var långa, krångliga, svårtillgängliga dokument som vi nu förenklar till en kort kärnfull hållbarhetspolicy. Ett dokuments tyngd avgörs inte av hur många ord som står i det utan det är vilken inriktning det har.

Men det håller inte riktigt oppositionen med om. Visst är miljöpartiet, vänstern och sossarna med på att förnya, uppdatera frågorna om miljön, hälsa, handikapp och jämställdhet och till och med samla de i en policy, men menar att det slutliga dokumentet om hållbar utveckling som klubbades igenom av majoriteten är alldeles för tunt och intetsägande.

Lisa Boëthius är vänsterpartist och tar bland annat beslut i frågor som rör handikappade i kommunen och tror att den frågan nu lätt försvinner.
- Vi i vår nämnd kommer inte att glömma de här frågorna men andra nämnder, när det inte finns konkret utskrivet, kan lätt glömma bort de frågorna.

Förenkla var även ledordet hos majoriteten när det gällde att forma Uppsalas upphandlingspolicy, den som handlar vilka krav som ska ställas på ett företag som kommunen köper varor och tjänster av.

Genom att i policyn ta bort riktlinjer om bland annat antidiskriminering, regler om kollektivavtal och krav på rättvise- och kravmärkning så blir processen enklare och billigare, menar moderaten Magnus Åkerman.

- Det har varit krångligt och ogenomskinligt och på olikas ätt svårt för våra små och medlestora företag att vara med. Poängen med kommunal upphandling är ju att ha en bra konkurrens och att skattepengarna används effektivt och då måste alla företag kunna vara med.

Socialdemokraten Erik Pelling tror att den nya policyn kommer att leda till kravlös upphandling.
- Det blir sämre och sämre arbetsvillkor, där man tjänar pengar på att ha lösningar som inte är klimatsmarta, där man tjänar pengar på att anställa svart arbetskraft exempelvis. Länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, har ju talat om hur viktigt det är att kommun, landsting och stat tar sitt ansvar när det gäller offentlig upphandling och faktiskt ställer krav. Det är på så sätt man bekämpar mc-ligorna och den svarta sektorn, säger Erik Pelling.  

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista