Ombyggnad har gjort att taket på Arlandas Terminal 5 läcker in. Foto: Bertil Ericsson/ Scanpix
Arlanda

Det regnar in på Arlanda

Det läcker in vatten på Terminal 5 på Arlanda flygplats när det regnar. Det rinner dels in i tullens lokaler, dels i bagagehallen. En orsak är att Terminal 5 och pir F byggs om, och då har man fått öppna ett tak, som gjort att vatten kunnat komma in.

Terminalchefen Peter Bohman tycker att det hela är beklagligt:
- När man bygger ihop en gammal och en ny byggnad och det blir väldigt kraftiga regnväder, så kan det ske. Det är så klart olyckligt. Nu försöker vi skärma av nere i bagagehallen, så resenärerna upplever så lite obehag som möjligt av det.

Om ungefär en månad ska bagagehallen vara tät igen, säger Peter Bohman, men det är inte bara resenärerna som har drabbats av läckaget, det läcker också in i tullens lokaler. Så här berättar Ingalill Årebjer om ett tillfälle vid deklarationspassagen:

- Det var under skyfallen som var för kanske tre veckor sen. Det bara forsade in, ut med den där pelaren som finns i korridoren, där var det som en fontän, vattnet bara sprutade. Så ut i hallen där var det som öppen himmel, det bara forsade. Man trodde inte sina ögon.

Inne i tulltjänstemännens inre lokaler har det också läckt in vatten. Det gäller matsalen, pentryt, visitationshallen, bägge förhörsrummen och elcentralen.
- Det var en fruktansvärd vattenläcka, du kan se spåren i den där skarven där uppe. Det är inte roligt, dessutom med elektronik, det är spisar och diskmaskin. Det kan bli kortslutning i värsta fall, säger tulltjänsteman Åsa Kjellgren.

Har ni påtalat det här?
- Vi har varit på luftis, dom som har byggt, och dom har ju varit nere här och försökt greja till. Du ser den fina plasten här, det är en sönderklippt sopkasse som är upptejpad så vi ska slippa få vatten över våra matvaror, säger Åsa Kjellgren.

Och Luftfartsverkets Peter Bohman, som är terminalchef, ser allvarligt på läckaget.
- Det gör vi och skulle det vara så att det blir farligt så åtgärdar vi det absolut.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista