Uppsala

Akademiska utreds av Socialstyrelsen

Psykos- och rehabkliniken på Akademiska sjukhuset utreds av Socialstyrelsen efter att flera gånger använt tvångsåtgärder mot en intagen kvinna utan stöd för det i lag.

Den intagna kvinnan har en utvecklingsstörning med en beteendestörning, och får enligt verksamhetschefen på kliniken ibland kraftiga vredesutbrott.

Vid flera tillfällen under hösten förra året spändes kvinnan fast på en brits i samband med utbrott, och avskiljdes också vid tillfälle på sitt rum, något som räknas som tvångsåtgärder. Socialstyrelsen har reagerat på att kvinnan utsatts för detta utan att hon varit intagen för tvångsvård. I den granskning av journalerna myndigheten gjort framkommer att åtgärderna flera gånger använts utan stöd i lag.

Personalen har hänvisat till lagen om nödvärn som kan användas när liv och hälsa hotas. Men Socialstyrelsen ifrågasätter om nödvärnsrätten kan användas vid så många tillfällen och pekar också på att verksamhetens egna rutiner om att kontakta läkare vid varje tillfälle inte följts.

Myndigheten vill nu ha svar på vilka kunskaper de anställda har om bland annat tvångsåtgärder och vilka rutiner man har för utåtagerande patienter.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista