1 av 2
2 av 2

Nya hastighetsgränser på vägarna

Vägverket ändrar nu hastighetsgränserna på nationella vägar. I Uppsala län kommer man från den 15 september att kunna köra 120 km/h på den nya E4:an mellan Mehedeby och Fullerö, och riksväg 56 norr om Heby mot södra Tärnsjö får en hastighet på 80 km/h året runt, istället för som tidigare 90 på sommaren och 70 på vintern.

– Nu sänker vi hastigheten från 90 km/h till 80 km/h, men höjer från 70 km/h till 80 km/h på vinterhalvåret, det blir ju ändå fler månader vi sänker hastigheten, säger Mikael Klingstedt som är Vägverkets projektledare för hastighetsöversynen i region Mälardalen.

Förslaget att ändra hastighetsgränserna har nu varit ute på remiss och flera remissinstanser höll med Vägverket, till exmpel Tierps kommun, Uppsala kommun och Älvkarleby kommun. Handelskammaren Uppsala vill dock att väg 56 ska förbättras istället för att man sänker hastigheten från 90 till 80 km/h.

– Vi tycker nog att man kan behålla den högre hastigheten på sommaren, håller den för 90 km/h idag gör den nog det i fortsättningen. Den rimliga kompromissen borde vara att behålla 90-gränsen på sommaren och möjligen sätta ner till 80 km/h på vintern, säger Magnus Åkerman från Handelskammaren.

De flesta Hebybor som Radio Uppland pratat med var överens om att en höjning från 70 km/h till 80 km/h på vintern är helt obefogad. Lasse Holm kör ofta väg 56, sträckan Heby- Södra Tärnsjö.

– Jag tycker 70 är tillräckligt på den vägen, med tung trafik och en massa långtradare som kör, så 80 är helt obefogat, åtminstonde vintertid.

Vad tycker du ska till för att man ska kunna köra snabbare?

- Nybyggd väg!

Carina Dahlfjord jobbar inne i blomsteraffären, och hon är tveksam till om en hastighetsändring på den smala och krokiga vägen hjälper.

– Alltså det är tveksamt, vägen är ju fortfarande lika hårt trafikerad och den ser ju likadan ut, den behöver breddas, det har ju varit prat om det i många år. Det känns farligt att åka där på vintern.

Monika Titor
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista