Uppsala

Höghus kan förändra Uppsalasiluetten

Ska en ökande befolkning i Uppsala få plats genom att man bygger mer utanför tätorten - eller genom att man bygger tätare och högre inne i stan? Det är frågor som utreds just nu, i arbetet med den översiktsplan som ska avgöra hur Uppsala formas fram till 2030.

Göran Carlén håller i frågan inom kommunen, och han menar att ett brott med Uppsalas traditionellt låga bebyggelse kan vara på väg.

– Det har ju funnits en doktrin om att vanliga hus inte får sticka upp över slottets sockel. Nu finns det ett intresse för att förtäta genom att bygga på höjden, och ska vi göra det så måste vi göra det på ett planerat sätt. Riktigt höga hus utmärker sig ju i stadssiluetten och man måste vara noga med placeringen.

Översiktsplanen är det som avgör hur kommunen ska utvecklas fysiskt – var det kan byggas bostäder, var vägar ska dras och vilken mark som ska sparas för grönområden. Varje mandatperiod ser politikerna över planen och nu är processen igång igen. Göran Carlén säger att han kan se att politikerna hamnar i ett val om hur Uppsala ska växa.

– Jag kan tänka mig att man prövar exempelvis ett scenario med högre täthet och högre hushöjder, och ställer det mot kanske en stråkutbyggnad där man bygger längs stråk och sparar gröna kilar in mot stan...


Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista